Sizi normalden daha fazla rahatsız etmeye başlayan bir döküntü olduğunu fark ettiniz mi? Deride birkaç küçük sivilce olabileceğini düşünüyor musun? Dikkat edin, çünkü bu Herpes Zoster virüsünün başlangıcı olabilir. Kuşkusuz çocukken su çiçeği yaşadınız. Suçiçeği, suçiçeği zoster virüsünün neden olduğu çok bulaşıcı bir enfeksiyondur. Aslında, 20 yaşın üzerindeki nüfusun% 95’i bundan muzdaripti.
Suçiçeği iyileştikten sonra, virüs gangliyon sinirinde uykuda kalır, burada bağışıklık sistemi onu kontrol altında tutar. Bir daha asla ondan haber alamayabiliriz, ancak bazı durumlarda suçiçeği virüsü yeniden aktif hale gelebilir ve sinir olarak yeniden ortaya çıkabilir, bu da yaygın olarak “zona” veya “San Antonio Ateşi” olarak da bilinen herpes zoster adlı bir hastalığa yol açabilir. Suçiçeği geçiren ve hem erkeklerde hem de kadınlarda ortaya çıkabilen dört kişiden birinde görülür.
Zoster virüsü yeniden etkinleştirildiğinde ne olur?
Tüm vücudun kabarcıklarla dolu olduğu su çiçeği, zona veya herpes zosterde, etkilenen sinir bölgesi boyunca vücudun, boynun veya yüzün sadece bir tarafında meydana gelen bir deri döküntüsü ortaya çıkar. Semptomlar genellikle ağrı ve yanmadır. Birkaç gün sonra, döküntü sıvı dolu kabarcıklara dönüşür. On gün sonra açılır ve kabuklanır ve yaklaşık 2 veya 4 hafta sonra iyileşir ve düşer. Genellikle ciddi değildir, ancak can sıkıcıdır.
Yeniden aktivasyonunda faktörler vardır: 60 yaşın üzerindeyseniz, zayıf bir bağışıklık sisteminiz varsa (örneğin, HIV enfeksiyonu, bir nakil, kanser tedavisi, stres vb.
Bunlar ana belirtilerdir (yaşlılarda daha akut olabilirler):
- Ağrı, yanma veya karıncalanma (kabarcıklardan önce görünebilir)
- Dokunmaya duyarlılık
- Kabarcıklar
- Kaşıntı
Bazı durumlarda ortaya çıkabilecek diğer belirtiler şunlardır:
- Genel rahatsızlık
- Ateş
- Baş ağrısı
- yorgunluk
Herpes Zoster’ın Komplikasyonları
- Postherpetik nevralji: Cilt lezyonları iyileşmekle birlikte, hasarlı sinir uzun süre sonra hasar görebilir ve yıllarca ağrıya neden olabilir.
- Görme sorunları: uçukların gözünde göründüğü zaman olabilir. Ağır vakalarda, körlüğe neden olabilir.
- Kutanöz enfeksiyon: lezyonlara bakteri bulaştığında.
- Yüz felci, denge veya işitme sorunları: Herpes, beyine bağlanan yüzün birkaç sinirini etkilediğinde ortaya çıkabilir.
- Ensefalit veya menenjit: beyin veya omurilik iltihabının meydana geldiği çok ciddi durumlarda ortaya çıkar.
Tedavi
Herpes zoster tedavi edilemese de, doktorun yapacağı ilk şey, virüsün çoğalmasını durdurmak için asiklovir, valakiklovir ve famsiklovir gibi antiviral ilaçlar reçete etmektir. Bu ilaç sadece ilk 72 saat içinde alınırsa etkilidir. Bu nedenle, ilk belirtiler ortaya çıktığında doktora danışmak çok önemlidir.
Buna ek olarak, rahatlama sağlayabilecek başka ürünler de vardır: ibuprofen gibi anti-inflamatuarlar, ağrı için analjezikler (çocuklar ve ergenler için aspirin önerilmez), batmayı tedavi etmek için antihistaminikler, lezyonları ve kremleri kurutmak için çinko bazlı ürünler, jeller veya ağrıyı azaltmak için lidokain yamaları.
Önleme
There is no way to 100% prevent the reactivation of the virus, but there are vaccines that can help prevent the spread of chickenpox and thus prevent the virus from entering our nervous system:
- Suçiçeği aşısı (Varivax), su çiçeği olmayan çocuklarda ve yetişkinlerde önerilir. Komplikasyon olasılığını ve hastalığın şiddetini azaltır.
- Zostavax beş yıl boyunca virüse ve süresi daha uzun olan Shingrix’e karşı korur.
*MediQuo sağlık ekibi tarafından onaylanan içerik.