Hamile olduğunuz haberi büyük bir heyecan yaratır, ancak bunun yüksek riskli bir hamilelik olduğunu bilmek sizi korkutur. Bir bebeğin hayatınızı sonsuza dek değiştirmesinin gelişinin heyecan verici olduğunu düşünmek. Ayrıca belirsizlik yaratabilir: her şeyin yolunda gittiği, dinlenebileceğiniz veya kendinizi yeterince besleyebileceğiniz. Jinekoloğunuzun yüksek riskli bir hamilelik olduğunu doğruladığı konusunda endişe verici göründüğü kadar, korkmayın, tavsiyelere uyun ve her şeyin umduğunuz gibi gideceğini göreceksiniz.
Yüksek riskli hamilelik nedir?
Yüksek riskli hamilelik, sizin ve bebeğinizin hamilelik, doğum ve doğum sonrası sağlık sorunları yaşama riskinizin daha yüksek olduğu anlamına gelir. Ancak bu, hayatınızın veya bebeğinizin tehlikede olduğu anlamına gelmez. Yüksek riskli bir hamilelik normalden daha fazla dikkat gerektirir. Bu, hamileliğiniz sırasında daha fazla dikkat etmeniz gerektiği anlamına gelir. Diğer hamile kadınlardan daha fazla dinlenme ve daha fazla tıbbi muayeneye ve ayrıca bir tür ilaç veya gıda takviyesine ihtiyacınız olabilir.
Yüksek riskli hamilelikler, önceki bir hastalığın varlığı veya sağlıksız alışkanlıklar gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir.
Genç kadınlarda en yaygın risk faktörleri:
- Hastalıklar. Diyabet, obezite, kronik hipertansiyon, solunum problemleri, kan pıhtılaşma bozuklukları, polikistik over sendromu veya böbrek problemleri gibi bazı hastalıklara sahip olmak sağlığınızı ve bebeğinizin riskini tehlikeye atabilir.
- Sağlıksız alışkanlıklar Sigara içmek, alkol almak ve uyuşturucu kullanmak gebeliğin 9 ayı boyunca sorunlara neden olabilir.
- Cerrahi müdahaleler. Rahimdeki ameliyatlar veya karın operasyonları.
- Gebelikte sorunlar.
- Plasental yanlış yerleştirme, fetüsün anormal büyümesi veya annenin kan grubu (Rh negatif) ve bebek (Rh pozitif) arasındaki fark.
- Çoklu hamilelik. İkiz, üçüz veya daha fazla bebek bekliyorsanız, riskli olarak kabul edilebilir.
- 35 yaşından büyük ilk kez hamile kadınların yaşları için risk oluşturma olasılığı daha yüksektir.
Bunu önlemek için ne yapabilirim?
Yüksek riskli bir hamileliğe sahip olmanın bazı faktörlerinden muzdaripseniz veya bundan kaçınmak için mümkün olan her şeyi yapmak istiyorsanız, hamilelik sırasında sorun olma olasılığını azaltan bir dizi sağlıklı alışkanlığı takip edebilirsiniz. İzleyebileceğiniz bazı yönergeler şunlardır:
- Sağlıklı diyet. Meyve, sebze ve tahıllar, et ve balık içeren dengeli bir diyet izlemeye çalışın.
- Egzersiz yapmak. Tıbbi gözetim ile düzenli olarak egzersiz yapın.
- Aşırı kaçının. Sigara içmeyin, alkol ve uyuşturucu maddelerden kaçının.
- Aşılama. Aşıları ve jinekolog tarafından önerilenleri güncel tutmayı unutmayın.
- Folik asit. Hamilelik öncesinde ve sırasında her gün en az 400 mikrogram folik asit alın. Folik asit veya folat, bebeğin nöral tüp defektleri riskini önemli ölçüde azalttığı gösterilen bir B vitaminidir (B9).
- Tıbbi ziyaret. Hamilelikten önce ve hamilelik sırasında kontroller yapın.
Hamileliğinizin risk altında olup olmadığını bilmenin en iyi yolu doktorunuzun sizi incelemesi, gerekli çalışmaları yapması ve tanıyı değerlendirmesidir.
*MediQuo sağlık ekibi tarafından onaylanan içerik.