69/5000 Mononükleoz veya öpüşme hastalığı. Tükürük ile temastan enfeksiyon. MediQuo, telemedicina

Mononükleoz, aşık olmadığımız öpüşme hastalığı

Buna “öpüşme hastalığı” denir, ama romantik bir şey değildir. Size ateş, ağrı, enerji eksikliği ve iltihap verir, ancak tam olarak sevgi (veya sevgi eksikliği) ile ilişkisi nedeniyle değildir. Mononükleoz, tıbbi olarak bilindiği gibi, esas olarak tükürük yoluyla yayılan bir enfeksiyondur. Örneğin, bir öpücükle, bu yüzden popüler bir isim.

Birkaç virüs neden olur. Bunlardan biri, insan vücudunu enfekte etmek için en yaygın olanlardan biri olan Epstein Barr’dır (gelişmiş ülke nüfusunun% 90’ından fazlasının 20 yaşından önce virüsü aldığı tahmin edilmektedir). Mononükleoz esas olarak çocukları, ergenleri ve genç yetişkinleri etkileyen ve ciddi olmayan bir hastalıktır.

Vakaların çoğu 12 ila 18 yaşları arasında gerçekleşir ve zamanlama gündelik değildir: cinsel uyanış, öpücükler ve okşamaların zamanıdır. Tükürük en sık bulaşıcı sıvıdır; Bununla birlikte, kan ve meni bulaşıcı olabilir.

Beş yaşına kadar olan çocuklar da, her şeyi parmaklarının ucunda emebilecekleri için, büzülme riski altındadır. Bununla birlikte, çoğu durumda, mononükleoz ateşli bir durumda kamufle edilir.

Bu hastalığın 5 ila 7 haftalık bir kuluçka süresi vardır ve neyse ki, diğer enfeksiyonlar kadar bulaşıcı değildir, ancak virüs sadece biriyle aynı camdan içilerek bulaşabilir.

Semptomlar yavaşça ortaya çıkabilir ve hepsi aynı anda olmayabilir. En sık olanları:

  • tükenme
  • Boğaz ağrısı
  • Ateş
  • Boyunda ve koltuk altlarında şişmiş lenf düğümleri
  • İltihaplı bademcikler
  • İltihaplı dalak
  • Baş ağrısı ve ağrıyan vücut
  • Döküntü. Antibiyotiklerle tedavi edilmesi durumunda

Ateş ve ağrı zamanla azalabilir, ancak lenf düğümleri ve dalağın yorgunluğu ve iltihabı birkaç hafta daha sürebilir.

Doktor size daha az yaygın semptomlar olan dalak veya karaciğer iltihabı olduğunu söylerse, egzersiz yapmaktan veya çok çaba harcayarak bir şey yapmaktan kaçınmalısınız çünkü bunlar bu organların yırtılmasına neden olabilir.

Mononükleoz olup olmadığını nasıl anlarım?

Semptomları tanımanın yanı sıra, artmış bir lenfosit sayınız (bir tür beyaz kan hücresi) olup olmadığını ve normal görünüp görünmediğini veya daha büyük bir boyuta sahip olup olmadığını belirlemek için bir kan testi yapmak gerekir. Ayrıca trombosit sayısının normal olduğunu ve karaciğerin iyi çalıştığını doğrulamanız gerekir. Ek olarak, ultrason karaciğer veya dalağın iltihaplanmadığını görebilir.

Tedavi

Mononükleozunuz varsa, hiçbir etkisi olmadığı için antiviral ilaçlar almamalısınız. Doktorlar dinlenmeyi, sağlıklı bir diyet yapmayı ve bol su içmeyi önerir. Alkol, kahve veya şekerli veya yağlı yiyecekler içmeyin. Ateşiniz çok yüksekse ateş düşürücü alabilirsiniz.

Önleme

Çok dikkatli olmanız gerektiğinden çok etkili değil. Mononükleoza karşı koruyan bir aşı yoktur, ancak enfeksiyonu önlemek için bazı önlemler alabilirsiniz.

  • İyi hijyen sağlayın; ellerini sık sık yıka.
  • İçecekleri, yiyecekleri veya diş fırçaları gibi kişisel eşyaları paylaşmayın.
  • Ayrıca, birisinin mononükleozisi olduğunu biliyorsanız, onları öpmekten kaçının.

 

*MediQuo sağlık ekibi tarafından onaylanan içerik.

Daha fazla sorunuz var mı?

Şüphelerinizi anında sağlık uzmanlarına sorarak çözün

Bir cevap yazın